top of page
Ara

BANYOLARDA İZOLASYON

Yazarın fotoğrafı: Seda KorkmazSeda Korkmaz

En son şap uygulamasından bahsettim. Şimdi ise sıra şap üzeri kaplama malzemeleriyle örtülmesinde.

Kuru yüzeylerde bu kaplama malzemesi parke, ıslak hacimlerde ise seramik. Parke uygulaması öncesi zeminin temizlenmesi dışında ekstra bir işlem yapılmasına gerek yokken , iş ıslak hacimler için çok da öyle değil.

Genel olarak su yalıtım uygulamaları, sadece ıslak hacimlerde değil, binanın çatısından temeline kadar olan tüm noktalarda dikkat edilmesi ve atlanmaması gereken bir uygulama.

Bina ömrüne ve sağlığına oldukça etki eden bir parametre olan yalıtımın banyolarda nasıl yapıldığıyla ilgili bir alt başlık açmak istiyorum.

Banyolarda su inişi, tavana, yan odalara zarar veren ve oldukça sık rastlanan bir problem.

Bu problemle karşılaşan bir çok kişi çoğunlukla buna çözüm olsun diye derz aralarını ya da seramikleri yenileme yoluna gider. Oysa yapılması gereken daha inşaat aşamasındayken şaptan sonra uygulanması gereken izolasyondur. Bu adım atlanmış ise ne kadar kaliteli seramik seçilmiş ne kadar iyi bir işçilik yapılmış olursa olsun, suyun yürümesine engel olunamaz.


Peki bahsettiğimiz bu uygulama nasıl yapılıyor?

Aslında herşeyde olduğu gibi izolasyon uygulamaları için de bir çok alternatif mevcut.

Yeni çıkan gelişmiş kimyasallarla yapılabilen izolasyon uygulaması çimento esaslı malzemelerle de yapılabiliyor.

Önemli olan zemin düzeltme şapı atıldıktan sonra çimento esaslı ya da kimyasal bir ürünle uygulamayı gerçekleştirmek.

İzolasyondaki amaç seramikten ve derzlerden su sızsa da uygulanan izolasyona takılıp süzgeçlere iletilmesini sağlamak.


Suyu kesmek için önemli olan 3 adım olduğunu düşünüyorum.

-Doğru malzemeyi seçmek

-Malzemeye uygun doğru uygulamayı yapmak

-Doğru detaylara dikkat etmek


Ben kendi şantiyemde uygulamasını yaptığım bir izolasyonu anlatacağım.Şimdi adım adım ilerleyelim.

-Şap uygulaması gerçekleşti.

-Seramik uygulaması öncesi zemin, temiz, kuru ve nemsiz olacak şekilde izolasyona hazırlanmalı.

-Yapılacak temizlik burada çok önemli. Herhangi bir çıkıntı kalmamalı, eğer kalırsa bunu seramikçi kazır ve kazıdığı şey aslında izolasyon olur, ve yapılan izolasyon çöpe gitmiş olur.

-Tüm köşe noktalar kazınarak hiç bir pürüz kalmayacak şekilde izolasyona hazırlık yapılmalı.

-Ben sürme bir izolasyon malzemesi kullandım.(UV likit membran)

-İzolasyon malzemesinin kullanma talimatına göre herhangi bir inceltme yapmadan rulo ve fırça yardımıyla ilk olarak astar diyebileceğimiz kat atıldı.

-Astar uygulaması sonrası süzgeç kenarlarına da özen göstererek ikinci kat izolasyon uygulaması yapılır. (yaklaşık 24 saat sonra)

-İkinci katla beraber köşe bantları koyulur ve duvarı 25-30 cm geçecek şekilde izolasyon duvarlara da taşırılmalıdır. Köşeler izolasyonda oldukça önemli bir detay. Bu işlemlerin tamamı seramiğe başlamadan yapılmalıdır.(Duvar ve yer seramiği)



İzolasyondaki kritik noktalar olan köşe noktaları, süzgeç noktaları ve kapı eşikleri detaylarına özen gösterilmelidir. Pah bandı izolasyon malzemesi yardımıyla köşelere yapıştırılmalıdır.


-Uygulama yapılmış olan yüzeylere en az 48 saat herhangi bir işlem yapılmamalı ve trafiğe kapatılmalı. Tam kullanım için ise 3-4 gün beklenmeli.

-Üzeri gerekli süre geçtikten sonra kaplama malzemesiyle kaplamaya geçilebilir.

Bu anlattığım izolasyon uygulaması aynı şekilde çimento esaslı bir izolasyon malzemesiyle de yapılabilirdi.(Ya da başka seçeneklerle...)Ben kendi uyguladığım şekliyle anlatmak istedim.


Bir yandan da anlatmak istediğim şey , belki de birçoğumuzun yaşadığı bir problem olan banyolarda su yürümesi sorununun kaynağının nereden geldiği.

Ama sorunun kaynağını bilmediğimiz için çözümü yanlış uygulamalarla bulmaya çalışıyoruz. Islak hacimlerde doğru bir izolasyon yapılmazsa su tabiki yürür, bu yüzden seramik öncesi banyolara izolasyon yapılması seramik seçmekten daha önemli bir işlemdir.

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
























92 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


Yazı: Blog2_Post

©2021, İnşaat Uygulamaları tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page