top of page
Ara

OTOPARK ÜSTÜ VE TERAS İZOLASYONU

Yazarın fotoğrafı: Seda KorkmazSeda Korkmaz

Islak hacimlerde yaptığım izolasyondan bahsettiğim bir yazım zaten mevcut.


Bugün bahsetmek istediğim izolasyon şekli teraslarda ve otopark üstünde yapmış olduğumuz uygulama.


Uygulama öncesinde proje hakkında bilgi vermek istiyorum. Bloklar arasında dilatasyon derzi bulunuyor, bu da blokların ayrı çalışmasını ve otopark üstünde de dilatasyona ekstra bir izolasyon yapılmasını gerekli kılıyor.


Bu uygulamalar bina sağlığı için oldukça önemli. Binayı sudan ve nemden izole etmek bina ömrüne etki eden önemli parametrelerden. Suyun gelişine engel olunamaz, yapılması gereken suyun binaya zarar vermeden yürüyebileceği bir yol oluşturmaktır.


UYGULAMA ADIMLARI


İzolasyon için kullanmış olduğum malzeme İzolasyon Membranı, yapıları suyun neden olduğu olumsuz etkilere karşı korumaya yarayan bir yalıtım malzemesi, aynı zamanda yapıların taşıyıcı bölümlerindeki donatıların korozyona uğramasına ve sistemin yük taşıma kapasitesinin azalmasına engel olmayı amaçlar.


İzolasyona başlamadan önce tüm uygulamalarda olduğu gibi bir hazırlık süreci mevcut. Uygulama yapılacak yüzey sağlam, düzgün, temizlenmiş ve eğimi ayarlanmış olmalı.

● İzolasyona hazır hale getirilen zemine esnek, yüksek performanslı, kayma özelliği azaltılmış, uzun çalışma süresine sahip çimento esaslı yapıştırıcı sürülmekle başlanır. (Teras ve balkonlar için-yük trafiğinin olduğu yerlerde kullanılan.)


● Zemine uygulanan çimento esaslı yapıştırıcı üzerine ,ıslak hacim membranı uygulanır. Islak Hacim Membranı, esnek, kolay uygulanabilir dört katmanlı su geçirimsiz bir malzemedir. İki yüzü örgüsüz geotekstil kaplanmış iki kat EVAC katmandan oluşur. Geotekstil yüzeyler sayesinde fayans yapıştırıcılarına hem yatay zeminlerde hem de dik duvarlarda çok iyi tutunma ve uyum sağlar.


  • Islak hacim membranı bindirme yapılarak serilmelidir. Zeminde bindirmeler 5-10 cm, duvarda ise 10-15 cm olmalıdır.

  • Köşe bölgeler pahlanarak ve duvara 20cm bindirmeler yapılarak geçilmelidir.

  • Çimento esaslı yapıştırma malzemesiyle serilme işlemi tamamlanan ıslak hacim membranı üzeri, çift bileşenli tam elastik çimento esaslı bir izolasyon malzemesiyle kaplanmalıdır.(Çift bileşenli malzeme homojen bir şekilde karıştırılır ve zemine sürmesi fırça, rulo yardımıyla yapılır.) Böylece uygulama tamamlanmış olur.


  • Dilatasyon bölgesinden de bahsetmek istiyorum, dilatasyon bölgesine bir dilatasyon bandı uygulaması yapıldı ve suyun otoparka sızması bu kanaldan da kesilmiş olundu.Oldukça güçlü bir malzeme olan dilatasyon bandı,zemin ve duvar arasına pah yapacak şekilde yerleştirildi.


  • Bahsettiğim izolasyon uygulaması teraslarda ve otopark üzerinde gerçekleştirildi.

  • Teraslarda dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer nokta da süzgeçler. Süzgeç kenarlarına özellikle dikkat edilmeli ve herhangi bir nokta atlanmadan kaplama ve sürme işlemi tamamlanmalıdır.

  • Bahsettiğim uygulama şimdilik birkaç yağmur gördü ve herhangi bir su sızıntısı gözlenmedi, şimdilik yorum yapmak için erken, şiddetli yağmurlar izolasyonu test etmek için oldukça iyi zamanları oluyor. Eğer bu tip yağmurlarda da su sızıntısı olmazsa bu uygulama da başarıyla sonuçlandı diyebilirim.

  • Zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum.




.

147 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post

©2021, İnşaat Uygulamaları tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page