top of page
Ara

BASKI BETON UYGULAMASI

Yazarın fotoğrafı: Seda KorkmazSeda Korkmaz

BASKI BETON UYGULAMASI

Baskı beton ;Zemine dökülen özel beton ile yüzeye farklı desenler verilerek uygulanan yüksek mukavemetli bir zemin kaplama sistemidir.

Özel betondan kastedilen beton tipi tane çapı küçük olması ve mümkünse piriz geciktirici katılmamış olması. Sebeplerine gelecek olursak tane çapının küçük olması pürüzsüz bir zemin oluşturmak için gerekli .Diğer bir özellik olan piriz geciktiriciye gelecek olursak, betonun pirizini çabuk alması, şekil verme işlemine hızlı bir şekilde geçilmesini sağlar. Ve iş hızlı bir şekilde akar. Bu sebeple beton siparişi verilirken santrale betonun ,baskı betonu için kullanılacağı , tane çapının küçük olması gerektiği bürüt baskı betonu olacağı not olarak geçilmelidir.

Baskı betonun tercih edilmesinin sebeplerine gelecek olursak, aşınma ve darbelere dayanıklı, toz tutmaz, kaydırmaz ve solmaz bir yapıda olan çok uzun ömürlü bir uygulama olmaktadır. Şimdi uygulama aşamalarına gelelim.


UYGULAMA AŞAMALARI

-Zemin istenen kotta güzelce tesviye edilmedi.

-Gerekli lazer okumaları yapılmalı.

-Eğim verilecek yerler belirlenmeli, suyun zeminde birikmesi önlenmeli.

-Çiçeklik ya da başka bir amaç için kullanılacak yerlere kalıp çakılmalı.

-Beton dökülecek alan profillerle çevrelenmeli.

-Beton dökülecek zeminde herhangi bir altyapı bacası varsa yükseltilmeli.

-Tesviye işlemleri ve kalıp işlemleri tamamlandıktan sonra zemine uygun çapta çelik hasır (Çesan) serilmeli. Çelik hasır betonun çatlamasını ve daha dayanıklı bir zemin oluşturmayı amaçlar.

-Çelik hasırlar serildikten sonra beton dökümü başlatılabilir.

-Beton dökümünden sonra zemine ince ince su serpilerek mastar çekilme işlemi yapılır. Zeminin güzelce pürüzsüz bir şekilde düzeltilmesi oldukça önemli.

-Betonun mastar çekim işlemi tamamlandıktan sonra bir süre beton pirizini alması için bırakılır.

- Betona şekil verme işleminden önce bir toz serpilir. (baskı beton sertleştirici).Kullanılan toz malzeme aynı zamanda su tutucu özelliktedir. Ardından şekil verme işlemine geçilir. Şekil verebilme işlemi için betona basılır olması gerekli. Bu bekleme süresi beton istenen şekilde gelmiş ise ortalama 1-1,5 saattir .


- Kalıplar yardımıyla şekil verme işlemi yapılır. Ve bir süre üzerine araç çıkışına izin verilmez. Ben şantiyemde beton üzerine 2 gün sonra vinç çıkardım ve herhangi bir deformasyon gözlenmedi. Dökülen beton yer yer farklılıklar olmakla birlikte ortalama 20cm-25cm aralığındaydı.

- Beton dökümünden bir kaç gün sonra ise cila ve boya işlemi yapılır. Böylece zemin parlak taş efektiyle gözükmüş olur. Cila işlemi bir kaç yılda bir tekrarlanabilir bir işlemdir.



Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.















47 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post

©2021, İnşaat Uygulamaları tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page