YERDEN ISITMA VE ŞAP UYGULAMASI
- Seda Korkmaz
- 14 Ara 2022
- 2 dakikada okunur
Şap Uygulamasına Hazırlık:
Yerden ısıtma ve şap uygulaması yapılmadan önce duvardaki kara sıva+alçı sıva+karışık+yarı saten uygulaması tamamlanmıştı.
Yerde döşeme kalıbı kaynaklı ya da sıva yapılırken oluşan pürüzler kazınarak temizlenmelidir.Bu uygulama yerden ısıtma için köpükler serilirken kademe oluşturmamak amacıyla yapılır.
Yapılan temizlik sonrası tesisatçılar yerden ısıtma köpüklerini sermeye başlar.Uygun dansitedeki(Serlik) yerden ısıtma köpükleri tüm yüzeye serilir.
Serimi tamamlanan köpükler yere çivilenir.(Makineli bir çivileme uygulaması).
Köpüklemesi biten zeminin yerden ısıtma borulama işlemi yapılır.
Yerden ısıtma boruları en son kollektörlere bağlanır.(Kollektörler kısaca dağıtım elemanlarıdır.Borulardan gelen sıvının toplandığı ana borudur.)
Köpükler arasında bulunan boşluklardan borular geçirilerek borulama işlemi tamamlanır.
Borulama işlemi sonrası şap atılana kadar borular üzerine malzeme koyulmaması ve boruların zarar görmemesi oldukça önemlidir. Bu sebeple şap sonrasına kadar borulaması yapılmış olan yüzeylere basılamamalı ya da herhangi bir malzeme çekilmemelidir.
Şap Uygulaması
Şap uygulamasının esas amacı düzgün ve tek kotta pürüzsüz bir zemin oluşturmaktır.
Şap denilen harç zemindeki eğrilikleri gidermek için,tabandan geçmekte olan altyapıyı, tesisatı gizlemek için hazırlanmış olan çimentolu kumlu bir karışımdır.Bu karışım zemine serilir ve kuruması beklenir. Uygulama özeti buna dayanır.
Şap makinasına çimento ve kuma ilave olarak elyaf atılması bağlayıcılığı arttıracağından doğru bir uygulamadır. Tercihen kullanılabilir.
NOT: Duvar diplerine keçe ya da özel malzemeler (ısı geçirgenlik bandı vb.) köpükten önce yapılabilir.Bu duvar diplerine çekilen yapışkan bant ,büyük hacimlerde tüm duvarlarda ya da ya da sadece dış duvara koyularak uygulaması yapılabilir.İçeri ve dışarı arasındaki ısı koridorunu azaltması ve yalıtım amacıyla tercih edilebilir.
Şap uygulaması başlamadan önce kotlar verilmelidir. Çünkü şapın bir amacı tek kotta mastarında ve terazisinde bir yüzey oluşturmaktır.
Kot verme işlemi lazermetre yardımıyla yapılır.En yüksek yere göre şap kotu verilir.Duvarda buna göre işaretlemeler yapılır.
Şap kotu banyolarda ,balkonlarda,teraslarda,süzgeçlerdir.Süzeç şapın altında kalacak şekilde seramik payı da verilerek şap kalınlığı ayarlanmalıdır.
Apartman koridorunda ise şap kotu asansördür.(Asansör kapısı konulurken daha bırakılan bir şap kalınlığı vardır, ona uyularak ve seramik payı bırakılarak şap uygulaması yapılır.)
Şap atılırken süzgeçlere doğru eğim vermek oldukça önemlidir. Suyun akışı verilmeli ve böylece ıslak hacimlerde suyun birikmesi önlenmelidir.(Banyo,teras,balkon)
Balkonlarda ve teraslarda tek bir süzgece göre tek bir akış verilirken,banyolarda 2 süzgeç bulunduğundan hem duş süzgecine hem de yer süzgecine doğru çift akım verilir.
Peki şap kalınlığı ne kadar olmalıdır?
Aslında bu kişiye göre değişen bir soru değildir.Sorunun cevabı süzgeçlerdir.Banyolarda süzgece uyularak (süzgeç altta bırakılacak şekilde) atılan şap kademesiz bir şekilde tüm oda içlerinde devam edebilir. Burada atılan şap kalınlığı yerden ısıtma köpüğünün üst mantar kısmından 4-5cm olacak şekilde atılır.Oda içlerinde yer döşemesinin kalıp hatalarından kaynaklı bu kalınlık değişkenlik gösterebilir.
Şap atıldıktan sonra yüzey pahlama(düzeltme) işlemi yapılır.Bu işlem helikopterleme olarak da adlandırılır.Orta yüzeyler helikopterle düzlenirken kenar ve köşeler malayla düzeltilir.Ve şap kurumaya bırakılır.
Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
Comments